covid regels


Wandelen in covid-tijd !

COVID aanpassingen vanaf 28 januari 2022Op 21 januari besliste het Overlegcomité om een coronabarometer in te voeren. Deze trad in werking op 28 januari 2022 met de regels horende bij code rood. Via deze link  kom je op de barometer van Vrijetijdsactiviteiten. 

Tijdens het wandelen zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Er gelden wel verschillende beperkende maatregelen en controlerende maatregelen met betrekking tot de toegang tot de startzaal en rustposten.

  • Mondmaskerplicht vanaf 6 jaar
  • In de startzalen en de rustposten gelden de regels van het horecaprotocol (max 6 per tafel met voldoende afstand). CST-controle bij toegang is verplicht vanaf 16 jaar.

In het basisprotocol Sport en Corona vind je extra duiding bij deze maatregelen. Het basisprotocol is het enige protocol dat nog behouden blijft!

Meer info via www.wandelblog.com
Mogen we vragen deze maatregelen in het belang van iedereen strikt na te volgen. We danken jullie bij voorbaat
Voor de organisaties die doorgaan kan je terecht op www.walkinginbelgium.beDe algemene richtlijnen 

Op  de officiële site van de overheid  https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ staan de nieuwe maatregelen weergegeven. De uitbreiding van de mondmaskerplicht en het gebruik van het Covid Safe Ticket zijn de 2 maatregelen die voor de wandelorganisaties van belang zijn. 

 

Voor publieke evenementen, zoals onze wandelingen, vraagt men het gebruik van het Covid Safe Ticket. Dit vanaf 1 november. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht voor de deelnemers. 
M.a.w. vanaf 01/11/2021 dienen alle wandelaars (vanaf 12 jaar) die deelnemen aan een officiële wandeltocht van Wandelsport Vlaanderen een Covid - certificaat voor te leggen bij het betreden van de startzaal.

Welke certificaten zijn van toepassing:
* Een vaccinatiecertificaat
Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het Covid-19-virus.

  • CovidSafeBE-app op je smartphone of tablet. Men surft naar www.covidsafe.be en men downloadt en installeert de app. Bewaar het certificaat zodat je ook zonder internet het certificaat kan raadplegen. Bekijk hier hoe men deze app kan downloaden.   https://www.youtube.com/watch?v=2Jl3n7GK6vQ 
  • Heb je geen smartphone of tablet : men kan via de laptop zijn certificaten downloaden via overheidsinstanties zoals Mijn Burgerprofiel of Mijn Gezondheid. Omdat dergelijk Covid Safe Ticket persoonlijk is, zal men zich eerst moeten inloggen via de identiteitskaart of via Itsme en dan kan men het vaccinatiecertificaat downloaden of afdrukken. Hier zie je een filmpje hoe je kan aanmelden en hier info hoe je het coronacertificaat kan downloaden en afdrukken. . 
  • Het kan ook telefonisch worden aangevraagd voor Vlaanderen op het nummer 078/78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur). Men dient de instructies te volgen en je rijksregister nummer door te geven. Het coronacertificaat wordt opgestuurd naar je officiële adres.

* Een testcertificaat
Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een Covid-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een sneltest niet ouder dan 24 uur.

* Een herstelcertificaat
Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat en een certificaat van één vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

De medewerkers moeten vanaf 29 oktober steeds een mondmasker dragen.


TIP: Vergeet je covid safe pas niet en neem je mondmasker nog steeds mee !